LO boikotter, mens Tsjekkias parlament støtter Israel

Den tsjekkiske nasjonalforsamlingens «underhus» har med 112 mot 2 stemmer vedtatt en ikke-bindende oppfordring til landets regjering om å suspendere landets bidrag til FNs utdannings-, vitenskaps- og kulturorganisasjon, UNESCO, i protest mot UNESCO-resolusjonen som benektet jødenes tilknytning til Jerusalem. Tsjekkias bidrag er på 1,2 millioner dollar.

I den nesten enstemmige resolusjonen blir den tsjekkiske regjeringen også anbefalt å holde igjen fremtidige bidrag inntil UNESCO endrer holdning og slutter med å vedta Israel-fiendtlige resolusjoner.

I Israel er det glede over holdningen til de tsjekkiske politikerne. “Dette er den riktige, verdige og modige posisjonen som andre bør følge,” sier statsminister Benjamin Netanyahu til Israel Hayom. Israels ambassadør i Tsjekkia, Daniel Meron, sier at resolusjonen er “en sterk uttalelse», og påpeker at det tsjekkiske parlamentet er det eneste parlamentet som har kommet så sterkt ut mot UNESCOs resolusjon, og mot UNESCOs behandling av spørsmålet om Jerusalem.

Israels ambassadør til UNESCO Carmel Shama Hacohen, hilser resolusjonen velkommen og kaller den “en sunn stemme mot strømmen av vrangforestillinger om Jerusalem.” Dette er faktisk en fin gave fra Praha til Israels folk på Jerusalem-dagen,” sier han.
I samme resolusjonen oppfordrer de tsjekkiske politikerne til direkte fredsforhandlinger mellom Israel og palestinerne, uten forhåndsbetingelser. Det har også lenge vært Israels uttrykte ønske. I resolusjonen kritiseres uttalelser fra EU som tsjekkerne mener “forvrenger historiske fakta.”

I forbindelse med Jerusalem-dagen sendte den tsjekkiske sosialdemokratiske presidenten Milos Zeman en hilsen og gratulerte med dagen, og benyttet dagen til et besøk i den israelske ambassaden i Praha. Zeman har tidligere besøkt Israel og tatt til orde for å flytte den tsjekkiske ambassaden i Israel fra Tel Aviv til Jerusalem.

http://www.israelhayom.com/site/newsletter_article.php?id=42647

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *